Уникални ползи от пиенето на повече чай

Уникални ползи от пиенето на повече чай

Много пъти сме чували, че пиенето на повече течности е от ключово значение за поддържането на тялото в оптимално здраве. Разбира се, качеството на приетите течности е много важно - подсладените и газирани напитки със сигурност не са от най-полезните.

Освен да пием много вода, можем да заредим тялото си с ценни съставки, като пием повече чай. Независимо на какъв вид чай ще се спрем, всеки един е полезен, защото подпомага процесите в организма, укрепва имунитета, тонизира и зарежда с енергия.

Най-широко разпространеният чай е билковият. Той укрепва мозъчните функции, подпомага за детоксикация и не на последно място - намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Черният и зеленият чай ободряват много добре. С тях обаче не бива да се прекалява, тъй като съдържат кофеин, танини и силни етерични масла.

В следващите редове ще ви представим няколко ползи от редовното пиене на чай, които ще ви накарат веднага да си направите чаша от ароматната напитка:

Хидратира и разкрасява - редовното пиене на ароматен чай хидратира тялото толкова добре, колкото и водата. Благодарение на чая организмът получава необходимото количество течности, а кожата е по-сияйна и красива.

Уникални ползи от пиенето на повече чай

Намалява риска от хронични заболявания - проучвания сочат, че редовното пиене на чай помага за намаляване на риска от опасни болести каквито са ракът, инсултът и сърдечно-съдовите заболявания.

Подпомага чревната микрофлора - навсякъде четем, че стомахът ни се нуждае от много фибри и пробиотици. Оказва се обаче, че той се нуждае и от полифеноли, а в чая има голямо количество от тях. Полифенолите в чая влияят положително върху чревните бактерии, което от своя страна помага за правилното храносмилане, понижаване на кръвната захар и дори загуба на тегло. Още една причина да си направим веднага чаша чай, нали така?

Подпомага оралното здраве - в някои видове на чая се съдържа флуорид, който има свойството да увеличава нивото на добрите бактерии в устната кухина. Това предпазва не само от кариес, но и от проблеми с венците и дори рак на устата.

Помага при инсулинова резистентност - хората, които имат висока кръвна захар и са предразположени към диабет, трябва да спазват специален хранителен режим и да се движат повече. Пиенето на чай също може да помогне в случая, тъй като намалява възпаленията и предпазва панкреаса от увреждания.

Макар да е много полезен, чаят има и някои тъмни страни. Така например, в някои билки се съдържат алергени, които могат да причинят раздразнения и дори алергични реакции. Винаги четете инструкциите за приготвяне, защото ако престоят повече време, някои запарки са опасни и много силни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати