edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Основни правила на веганството

Основни правила на веганството

правила на веганството

Откакто англичанинът Доналд Уотсън основава веган обществото на 1 ноември 1944 година и съставя думата vegan от първата и последната сричка на познатия термин vegetarian, това течение влиза във фокуса на общественото внимание и предизвиква много мнения.

Веганството е много по-строга форма на вегетарианството, изключваща не само месо и риба от менюто, но и всички останали животински продукти - мляко и млечни продукти, яйца, мед и пчелни продукти.

Това обаче е само част от същността на веганството, защото то не е само и основно начин на хранене, а житейска философия, насочена към етичната страна на съжителството ни с животните.

Основното правило на веганите е да се сложи край на експлоатацията на животните от човека. Веганите са не само крайни вегетарианци, отказали се от всякакъв вид храна, в която присъстват животински продукти.

Те не използват и такива в бита, медицината и други сфери от живота. Бойкотът засяга стоки, тествани върху животни, преди да се появят на пазара. Веганите са и хората, които протестират животни да бъдат използвани за забавление на човека в атракционите, да бъдат експлоатирани като работни или служебни животни.

Какво може да донесе веганството като ползи за човешкото тяло и има ли рискове от практикуването му?

Веганството като начин на хранене без съмнение влияе положително върху човешкия организъм и здраве. Базата, върху която е изградена диетата, включва предимно плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, а рафинираните продукти или лошите мазнини са изключени. Витамините, минералите, фибрите и антиоксидантите са основата на добре балансираното веганско хранене, а това влияе положително на здравето.

основи на веганството

Точно такава диета се използва и за прочистване на тялото от натрупаните токсини и шлаки. Веганите застъпват идеята, че прочистването на физическото тяло води до баланс на духовно ниво, тъй като създава равновесие в организма.

Веганският хранителен режим може да бъде спасение за хора, страдащи от наднормено тегло или от различни заболявания, свързани с храненето, но крие много сериозни заплахи за малките деца. Лишаването на детския организъм от жизнено важни продукти като месо, риба и мляко застрашава както здравето и правилното развитие, така и живота на децата.

Недостигът на желязо, характерен за повечето хора на веганска диета е причина за хронична умора и проблеми с функциите на някои органи, основно на мозъка. Затова е необходимо този елемент да се приема като хранителна добавка и с храни, които го съдържат в по-големи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати