Етерични масла срещу досадните комари и кърлежи

комар

Лятото все още е в разгара си и тези малки досадни гадинки – комарите и кърлежите, са заплаха при всяко пребиваване навън и сред природата.

Въпреки че съществуват много ефективни препарати в аптечната мрежа, повечето от тях са създадени на базата на химически вещества, които не са полезни нито за вашата кожа, нито за околната среда. Не е нужно на всяка цена да ги използвате. Има някои етерични масла, които вършат чудеса в отблъскването на комарите и кърлежите.

Те са с естествен произход, не са вредни – напротив, а също – миришат много приятно. Ето кои са тези етерични масла, които предпазват от кърлежи и комари.

Масло от цитронела

маслото от цитронела помага срещу комари и кърлежи

Това е едно от най-ефективните етерични масла, което е използвано при приготвянето на щадящи препарати против насекоми, ароматизирани свещи и спирали за палене за предпазване от досадните гадинки. Силната му миризма гони кърлежите и комарите много ефективно. По тази причина може да се използва самостоятелно, без да се съчетава с други масла. Достатъчни са няколко капки.

Масло от лимонова трева

Силният лимонен аромат е много приятен и свеж, но не и за комарите и кърлежите. Етеричното масло от лимонена трева отблъсква хапещите насекоми недалеч. Може да използвате както готово етерично масло, така и да засадите лимонена трева в градината или на терасата. Така ще сте сигурни, че комарите няма да ви хапят, докато си пиете кафето или докато хапвате навън.

Масло от чаено дърво

Още едно етерично масло, което със специфичния си аромат отблъсква кърлежи и комари. Може да си направите домашен спрей от вода и 10-ина капки чаено дърво. Пръскайте кожата на откритите части от тялото всеки път, когато излизате навън. Може да използвате неколкократно по време на един излет.

Масло от лавандула

маслото от лавандула гони кърлежи и комари

Етеричното масло от това изключително приятно ухаещо растение не е просто отблъскващо комарите и кърлежите, но и действа успокоително на кожата при ухапване. Така че може да използвате домашно приготвения репелент от масло от лавандула и за третиране на ухапвания от комари. То спира инфекцията и действа като природен антибиотик.

Съществуват и други етерични масла, които са ефективни срещу комари и кърлежи, но изброените са в челната класация. За да получите блестящ домашен био репелент, може да смесите всички четири масла – лавандула, чаено дърво, цитронела и лимонена трева, в една смес.

Ако искате да я нанасяте като масло или крем, използвайте за основа кокосово масло, в което добавете етеричните масла. Ако искате да пръскате спрей, използвайте за основа вода. И от комарите и кърлежите няма да има и помен.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати