edin.bg»Статии»Здраве и Красота»За и против лечебния глад

За и против лечебния глад

За и Против лечебното гладуване

Терапевтичното или така нареченото лечебно гладуване е популярен и доста ефективен метод за самопречистване на тялото чрез отказ от храна, а в някои случаи и вода. Имайте предвид, че тук не говорим за гладуване с месеци, като също така е важно след края на този начин на хранене в началото да си хапвате лека храна, като така да стабилизирате получените резултати.

Целта е възстановяване, подмладяване, прочистване на тялото и като следствие от всичко това - загуба на тегло. Днес има множество различни мнения относно терапевтичното гладуване, като едни от хората са за него, а други - твърдо против.

Винаги се започва постепенно, особено ако нямате опит с диетите. Периодът, през който можете да се придържате към лечебното гладуване, варира между 1 ден и 5 седмици най-често, но в редки случаи може да достига дори до 8-9. Има различни техники, като според някои можете да пиете вода, сокове, билкови отвари, а също така е разрешено малко количество мед.

Според други всичко е забранено, дори водата. Целта е да се почисти храносмилателния тракт. Важен момент е това, че колкото по-дълго се придържате към лечебното гладуване, то толкова повече органи участват в този процес след стомаха - кръв, лимфа, черен дроб, бъбреци, бели дробове, кожа. Това води до общо подобрение в организма. Следва кетоацидоза (прочистване на клетъчно ниво), започва автолиза (самоунищожаване на патогенни, нездравословни зони), регенерация на тъканите и обновяване.

Полза от лечебния глад

- пречиства тялото от токсините и патогенни микроорганизми;

- помага при лечението на различни заболявания, започвайки от хрема и стигайки до тумори (такива случаи са известни и документирани);

- облекчаване на хроничната болка;

- премахва подпухналостта, солните и мастните натрупвания;

- дава усещане за лекота - не само в резултат на отслабването, но и спомага за подобряване на благосъстоянието;

Лечебно гладуване

- намаляване на физическата зависимост от никотина, алкохола, наркотиците;

- забавя процеса на стареене;

- води до засилване на силата на волята;

Вреда от лечебния глад

- причинява обостряне на неоткрити или нови заболявания;

- морално и физически е трудно да се издържи: и самият човек, и тялото му са в състояние на постоянен стрес;

- намалява стандарта на живот, защото през този период е трудно да работим, да общуваме и да се наслаждаваме на живота като цяло;

- отпуска стомашно-чревния тракт, който след това е трудно да влезе в обичайния си ритъм;

- спомага не толкова за изгарянето на мазнините, колкото за разграждането на полезните тъкани (мускулни и съединителни);

- може да се стигне до фаталната или диабетна кетоацидоза.

Въпреки всички предупреждения на официалната медицина за вредата и дори опасността от лечебното гладуване, хиляди хора прибягват до този начин да се справят с излишното тегло или да пречистят организма си.

Задължително се консултирайте с лекар, ако сте решили да изпробвате това лечебно гладуване, тъй като самостоятелните решение в това отношение могат да са опасни за здравето ви и да доведат до необратими последствия за организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати