edin.bg»Статии»Вкусно»Съвети за осоляване и сушене на месо

Съвети за осоляване и сушене на месо

Съвети за осоляване и сушене на месо
Снимка: Храна за Душата

Сушено месо е всяко месо, което е запазено чрез отстраняване на влагата. Елиминирайки влагата от месото, то придобива нови текстурни свойства, които не са благоприятни за растежа на бактериите. Най-често срещаният начин за постигане на това е с помощта на сол за извличане на влагата и създаване на нов по-стабилен продукт.

Хората сушат месо от векове, главно като начин да запазят храната си. В много части на света запазват месото в изби или други специфични среди, които не са непременно хладилни.

Въпреки че има някои видове месо, които ще се сушат правилно, само ако се съхраняват на стайна температура, повечето трябва винаги да се съхраняват в студена среда като например хладилници.

Солта някога е била по-ценна от златото, тъй като има силата да удължава срока на годност на иначе нетрайни храни. Вековната практика за съхраняване на храни със сол е лесна за правене и е усъвършенствана през годините, за да създаде някои от нашите любими и добре познати деликатеси - от прошуто до пеперони.

За да изсушите втвърденото месо със сол, го покрийте изцяло в сол за цял ден. За да сте сигурни, че месото е напълно покрито, напълнете контейнер с подправката, поставете месото отгоре и сипете сол, докато не се покрие. В този момент можете също да добавите някои ароматизатори (като семена от целина и черен пипер), ако искате.

Сушено месо
Снимка: Наталия Петрова

Ако се притеснявате, че ще изхабите толкова много сол, има друг (по-модерен) метод, който можете да опитате. Първо претеглете месото. Нанесете сол, равна на 3% от теглото на месото върху него като покриете равномерно и внимателно. След това използвайте вакуумен уплътнител, за да запечатате всичко, и го оставете в хладилника за около 5 дни. Тази техника се нарича равновесно втвърдяване.

Без значение кой метод за осоляване на месо сте избрали, основният резултат трябва да е почти еднакъв. След като месото има достатъчно време да попие солта, ще забележите, че текстурата ще се промени драстично. Тя трябва да стане по-твърда и суха.

Ако забележите неприятна миризма в някакъв момент от процеса, това означава, че солта не е била приложена правилно и бактериите са започнали да растат. Няма начин за спасяване на месото след като гниенето е започнало, така че ако откриете някакви признаци на бактерии, трябва да го изхвърлите веднага.

След като месото вече е дехидратирано, започва интересната част – добавянето на аромати! Има безкрайни комбинации от билки и подправки, с които можете да направите собствени сушени месни деликатеси. Просто отърсете по-голямата част от солта и намажете месото със смес от подправки. След като подправките са приложени, можете да увиете месото в тензух, за да държите подправките заедно. Оставете да престои няколко дни в хладилника.

Месото е готово, когато изгуби около 40% от теглото си. Обикновено процесът изисква между 4 и 5 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest