edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Храни с разхлабващо и запичащо действие

Храни с разхлабващо и запичащо действие

Храни с разхлабващо и запичащо действие
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
Препоръчано за теб:
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
22.00 лв.
Виж ››

Без да губим и частица от времето ви, тук ще ви изброим с кои храни можете да си помогнете по естествен начин, в зависимост от това дали страдате от запек или обратното - от диария.

Храни с разхлабващо действие

1. Зеленчуци

По правило почти всички зеленчуци (с изключение на онези, които имат запичащо действие и които ще изброим по-долу), които не са подложени на термична обработка, биха повлияли разхлабващо на организма ви. Все пак няма как да не изтъкнем най-благонадеждните от тях, ако искате да се отървете от запек. Това са броколито, доматите, цвеклото и зелето. В случай че по принцип имате по-чувствителен стомах, внимавайте да не прекалявате с количествата им.

2. Плодове

Плодовете разхлабват

Чудесно разхлабително средство са ябълките, крушите, горските плодове, пъпешите, сините сливи и всички цитрусови плодове. Естествено, за консумация е препоръчително да избирате само пресните и сезонни плодове.

3. Храни, богати на Омега- 3 мастни киселини

Вероятно сте наясно кои са те, но ще подчертаем, че най-бързо на стомаха действат всички масла (олио, зехтин и т.н.), авокадото и рибата.

4. Бобови

Всички бобови култури имат разхлабващо действие, но ако сте с чувствителен стомах, по-добре наблегнете на лещата.

5. Вода

За да не страдате от запек, е необходимо да приемате поне 8 чаши вода на ден.

Храни със запичащо действие

Храни с разхлабващо действие

1. Зеленчуци

Както ви обещахме по-горе, тук ще споменем кои са онези зеленчуци, които имат запичащо действие. Първенците сред тях са картофите и морковите. Консумирайте ги сварени или изпечени, но без мазнина.

2. Плодове

Това са бананите, ябълките и боровинките, но те трябва да се консумират само изпечени.

Ориза запича

3. Ориз

Вероятно най-доброто средство за запичане. Оризът не трябва обаче да е изпържен, а само сварен. Особено ефективно действа водата, в която се е варил самият ориз.

4. Чайове и сокове

Утолете жаждата си и "затегнете" стомаха си, като си приготвите чай или сок от дренки или шипка.

5. Тестени изделия

За запичане се консумират само онези, които не съдържат никаква или много малко мазнина - хляб (най-добре препечен), юфка, паста и т.н. Никакви мазни банички или пък пържени тестени изделия като бухтички, мекици и др. Ако наблегнете на последните, ще трябва да се снабдите с доста голямо количество тоалетна хартия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest