Каква паста за зъби е подходяща за мен?

избор на подходяща паста за зъби

Факторите, които оказват пряко влияние на красотата на усмивката ни, са различни. На първо място е важна генетиката, но не бива да разчитате само на нея. Дори да имате по-лоши зъби, то с повече старание от ваша страна, ще можете да се радвате на красива усмивка.

Важно е да се храните здравословно и да се грижите за хигиената на зъбите ви всяка сутрин и вечер, защото именно това са две от причините, поради които можете да имате проблеми със зъбите. Не по-малко важен е правилният избор на паста за зъби, за да можете да поддържате отлична устна хигиена. На пазара днес ще намерите много различни видове, като всички те си имат своите предимства, като е важно при избора да имате предвид вашия конкретен проблем, който искате да решите.

Стоматолозите съветват чистенето да става два пъти на ден, а именно сутрин и вечер. Ако зъбите ви са много проблемни, тогава можете да ги чистите дори и по три пъти. Към предимствата от употребата можем да добавим:

- укрепват емайла;

- унищожават патогенните микроорганизми;

- освежават дъха;

- не позволяват да се развиват различни стоматологични заболявания;

- укрепват венците.

В действителност обаче далеч не всички пасти за безопасни за употреба, като някои от тях могат да са много вредни. Именно затова е важно да обръщате внимание и на състава им, в който не бива да присъстват следните компоненти:

- лаурил сулфат;

- пропиленгликол;

- триклозан;

- парабени;

- полифосфати.

Дори и по природа да имате лоши зъби, това не е причина да махнете с лека ръка и да забравите за устната хигиена. Във всеки един случай е много важно да се грижите за зъбите ви и да избирате подходящите за проблема ви пасти. Най-добре е да не вземате това решение самостоятелно, а да се консултирате с вашия стоматолог, който да ви препоръча конкретна паста за зъби във вашия случай.

паста за зъби

- ако зъбите ви са много чувствителни, тогава в никакъв случай не си взимайте много агресивните пасти, тъй като те дори и при и здравите зъби могат да увредят емайла. По-добре е да се насочите към по-щадящите, като те са идеални за профилактични цели. Идеален избор за вас са тези с по-високо съдържание на калиеви соли и стронциев хлорид, тъй като именно те правят зъбния емайл по-силен. Стоматолозите съветват да избирате пастите за зъби, които имат индекс RDA не по-малък от 75.

Ако сте пушач или обичате да пиете често кафе, тогава зъбите ви със сигурност са потъмнели. Именно за вас са идеални пастите с избелващ ефект, но все пак помнете, че те не могат да се ползват постоянно или ако емайлът ви е слаб. Максимум можете да си чистите зъбите с подобни пасти по 2-3 пъти на седмица, но не и по-често, защото вместо да решите проблема си, ще се сдобиете с много други.

Индексът на абразивност (RDA) им е повече от 100, като така дори тъмните зъби ще станат по-светли, но не чакайте че подобно на рекламите ще получите белоснежна усмивка само с употребата им. Това е само рекламен трик, но реално с чистенето на зъбите си подобен ефект не можете да постигнете. Не забравяйте, че ако в състава на избелващите пасти има креда, това ще провокира разрушаването на зъба.

Пасти за зъби със силен антисептичен ефект - те много добре се грижат за унищожаването на патогенните микроорганизми. Това е добър избор, ако по природа зъбите ви са лоши и искате да се грижите добре за тях, защото в противен случай ще започнат да се разрушават.

Антикариесните пасти за зъби съдържат в състава си натриев флуорид, аминофлуориди, калциев глицерофосфат, като количеството на флуор трябва да е наистина минимално, защото в противен случай може само да навреди на емайла. Добре е да имат и достатъчно количество калций, тъй като тези пасти за зъби много добре укрепват зъбите.

Изискванията към детските пасти за зъби са най-големи, като е важно те да са максимално щадящи и да не съдържат в състава си силициев диоксид и дикалциев фосфат. Индексът на абразивност (RDA) не бива да надвишава 40, защото подобни продукти могат да увредят детските зъби.

Защо зъбите стават чувствителни?

Често хората, отивайки на зъболекар, се оплакват от това, че зъбите им са много чувствителни към топло и студено. В действителност обаче именно вредните навици могат да доведат до появата на този проблем, а именно:

- нередовното чистене и неподдържането на устната хигиена;

- лошо хранене;

- честа употреба на чисто кафе;

- тютюнопушене;

- некачествените пасти за зъби.

Именно изпиляването на емайла е причината да се получава увеличаване на чувствителността, а изброените фактори влияят много негативно на този процес. За да се справите с това, трябва да започнете да се храните балансирано и разнообразно, да избирате внимателно вашите пасти за зъби, да ходите на редовни профилактични стоматологични прегледи, да използвате вода за уста и конец. Грижейки се добре за зъбите си, ще можете да се радвате не само на красива усмивка, но и на здрави зъби.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати