edin.bg»Статии»Как да»Как се пише CV за работа

Как се пише CV за работа

CV за работа

За да отговорите на въпроса - как да създадете добро CV, как се пише автобиография, която ще ви даде предимства при кандидатстване за работа, първо, трябва да имате добра представа какво е това и разбира се - поне веднъж да погледнете примерна автобиография.

И като научите тайната на автобиографията и умело прилагате правилата за писане на автобиография - ще получите повече шансове да получите желаната работа.

Какво е CV

Вашето CV е първото нещо, което трябва да имате, когато търсите работа. Можем да кажем, че при кандидатстване за работа задължителното предоставяне на автобиография е един от елементите на съвременните правила на бизнес етикета, но в същото време е едно от най-ефективните средства за реклама на пазара на труда.

Във връзка с търсенето на работа, вашето CV трябва да бъде описание на способностите ви, които ви правят конкурентоспособен на пазара на труда. То трябва да отразява трите основни качества, необходими на служителя: образование, производителност и способности.

В някои случаи можете да намерите съкращението CV (лат. - Curriculum Vitae), буквално преведено като „биография“ или „ход на живота“ и представлява обобщение на даден професионален опит.

Стилът на автобиографията често е насочен към получаване на конкретно място на работа, докато CV-то съдържа по-подробна и структурирана информация за кариерния път на човек. В контекста на нашето време документ, обозначен като CV, не само описва професионалния живот на кандидата, но служи и като основа за покана за интервю.

Едно CV може да носи много позитиви, както за търсещия работа, така и за работодателя. За кандидата - това е идеален начин да се представи в най-благоприятната светлина, а за работодателя - особен метод за скрининг на неподходящи кандидати.

Как се пише CV за работа

Целта на вашето CV е да привлече вниманието към себе си още на първата кореспондентска среща, да направи благоприятно впечатление и да насърчи работодателя да ви покани на лична среща.

От тук следва основният принцип на писане на CV - да подчертаете всички положителни точки и да направите колкото е възможно по-невидими тези аспекти от професионалния ви опит, които не са вашата силна страна.

За да напишете добро CV, трябва да следвате принципа на избирателност. Информацията за автобиографията трябва да бъде избрана въз основа на нейните цели, тоест обобщението трябва да включва описание на точно тези аспекти от вашия опит, които са от значение за позицията, за която кандидатствате.

Под формата, различните видове CV-та се разделят на професионални (универсални), хронологични, функционални, хронологично-функционални, целеви и академични.

Обикновено писането на CV става по бланка, която може да свалите от интернет. За визуланото оформление може да използвате различни програми за редакция, за да изглежда визуално CV-то ви по-добре. Най-отгоре може да сложите своя снимка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest