Защо да отглеждаме папрат у дома?

Папрат

Светът на папратите е разнообразен, известни са около 300 рода и повече от 10 000 вида от тези растения. Те се различават значително по размер, форма, структурни особености и възпроизвеждане. Все пак, ако обичате цветята, грижата за папрат ще ви осигури зеленина и богата на кислород атмосфера, чист въздух и стилен интериор.

Папратите нямат истински листа. Това, което при папрата прилича на лист, е цяла система от клони, разположени в една равнина.

Папратите са често срещани по целия свят, но най-голямото видово разнообразие е в тропическите гори. Те растат като епифити по дървета, в цепки на скали, в почвата, блатата, в близост до реки и езера.

Ботаническата класификация на папратите е сложна, понякога объркваща. В литературата едни и същи видове могат да бъдат причислени към различни семейства.

Като стайна култура обикновено се отглеждат тропически папрати. Правилната грижа за папрат изисква висока влажност и топлина за тези растения.

Папрат за пречистване на въздуха

Освен това температурата не е най-важното - има много видове папрати, които не изискват топлина, достатъчно е през зимата да поддържате + 15-20 градуса, а планинските видове ще зимуват добре и при +10 градуса.

Вътрешни папрати

Важно е, че е необходимо постоянно да се поддържа доста висока влажност на въздуха, което е доста трудно да се осигури при нормални условия в апартамент в отопляем период. Дори ежедневното пръскане на растенията с топла вода не е достатъчно.

Но проблемът се решава чрез поставяне на папрати до аквариума или специален овлажнител. Папратите растат добре в зелен ъгъл, където много стайни растения са събрани в голям състав. Листата им изпаряват влагата, създавайки желания микроклимат в зелената зона. Освен това е подходящо растение за бани с естествена светлина.

Те обичат доброто дифузно осветление, но се нуждаят от защита от пряка слънчева светлина. За отглеждане на папрат у дома са най-подходящи западните или източните прозорци, където слънцето грее няколко часа сутрин или вечер.

Папрат за бани с естествено осветление

Те не понасят студени течения, но се нуждаят от редовно проветряване на стаята.

Водата за напояване трябва да е мека, да не съдържа вар. През зимата в прохладните помещения се полива по-рядко. Излишната влага е вредна и за папратите.

Повечето папрати се отглеждат в слабо кисела почва, състояща се от смес от равни части от композитна (за предпочитане листна) почва, торф и едър речен пясък. Понякога към тази смес се добавят сфагнумов мъх, иглолистна кора и въглен.

При необходимост папрат се присажда през пролетта след появата на първия растеж. Засаждането се извършва така, че кореновата шийка на папрата да е над земята. Листата и корените са крехки при почти всички видове, присъдени внимателно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати