edin.bg»Статии»За Родители»Кучетата мотивират децата да четат повече

Кучетата мотивират децата да четат повече

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
1
Кучетата мотивират децата да четат повече

Не малко деца имат проблеми с четенето, особено в по-ранна възраст, и това е доста често срещано. Има достатъчно изследвания, които доказват, че четенето в детството драстично повишава шансовете на децата за последващ академичен успех както в училище, така и в университета.

Затова и много родители търсят различни начини да мотивират наследниците си да залягат повече над книгите.

Малцина обаче знаят, че ако това се случва в компанията на куче, малките ще четат по-дълго и с по-голям интерес. Твърдението идва от група учени от университета Британска Колумбия в Канада, които са направили извода благодарение на редица тестове.

Как става така, че кучетата мотивират децата да четат?

Данните се базират на проведено проучване сред 17 деца между 1 и 3 клас. Първо, учените проверили какво е тяхното ниво на четене и възприемчивост. След което им дали книги, които малко надхвърлят възможностите им. Децата били карани да четат на глас на някой от изследователите, а след това и на куче и неговия водач.

След първата страница им било предложено да прекратят сесията или да продължат в компанията на куче.

Само 40% от децата се съгласявали да продължат да четат на човек, а 70% поискали да минат на следващата страница, когато до тях имало домашен любимец.

Така учените стигнали до извода, че малките имат желание да прекарат повече време в четене на книга, при това по-задълбочено в компанията на куче.

Те бяха далеч по-заинтересовани от книгата и четяха много по-упорито, когато бяха с кучето. Това подсказва, че терапията с домашни любимци може да се окаже много продуктивна за децата, които имат проблеми с четенето, споделя Камий Русо от екипа изследователи.

Децата и четеното на книги

За да докажат тезата си, учените решили да разширят теста. Подбрали още по-сложни пасажи и накарали малките да четат бързо, като се стремят да допускат възможно най-малко грешки. След това трябвало да изчетат наново по няколко пъти всички думички, които сгрешили. И изобщо не се изненадали, когато отчели, че децата четат много по-усърдно, когато са в присъствието на четириногите.

По време на проучването била проследявана сърдечната дейност на децата и нейната честота. Също така, за да се оцени стресът и вълнението им, били взимани проби от кортизола в слюнката им. Нивата били далеч по-малко, когато имало куче, което означава, че животните отпускат децата и ги карат да се чувстват по-уверени.

Изследването напълно противоречи на мнението на много родители, че ако вземат домашен любимец на децата си, това може да ги разфокусира от ученето и образованието.

Учените се надяват, че резултатите от тестовете им ще даде тласък на терапията с кучета като метод не само децата да бъдат стимулирани да четат повече, но и да помагат на онези, които като цяло имат затруднения в ученето и възприемането на учебния материал.

Така че, ако детето ви иска куче, а вие искате то да е добре образовано - не му мислете повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest