На каква възраст какво трябва да се консумира

Семейно Хранене

Всеки период от живота трябва да се определя от необходимостта да се отговори на изискванията на здравословни хранителни нужди.

Хранене от 0 до 1 година:

Майчино мляко - през първите 6 месеца майчиното мляко отговаря на нуждите на всички бебета. След 6-тия месец трябва да се продължи с кърменето до 2 години с допълнителни хранителни вещества.

Хранене от 1 до 6 години:

За развитието на организма през този период трябва да се приема прясно и кисело мляко, сирене, извара и т.н., тъй като те са богати на калций. За укрепване на имунната система трябва да се консумират портокали, мандарини, домати, броколи. Богати са на витамин С. Богатите на витамин С зелени и червени чушки могат да се използват като средство за чесане на никнещи зъбки при бебета.

За набавяне на необходимото количество витамин D за организма следва да се консумират сьомга, риба тон, мазни риби като скумрия и сардина. Те са най-богати на витамин D. 85 грама сьомга покриват два пъти нуждата на организма от витамин D. Жълтъкът и киселото мляко също са богати на витамин D. Най-важният източник на витамин D е слънцето. 15-30 минути на ден на слънце е достатъчно да си набавите необходимото количество.

Хранене на бебе

Хранене от 6 до 12 години:

Необходимо е да се консумират червени меса, зърнени храни, карантии, бобови култури, маслодайни семена, тъй като са богати на желязо. За набиране на мускулна маса е важно да се приемат протеини. Това са меса, млека, яйца, бобови растения.

Имитация - През този период децата имитират родителите си по отношение на здравословни хранителни навици.

Хранене от 12 до 18 години:

Закуска: след направени проучвания е установено, че учениците на тази възраст, ако закусват сутрин, се представят по-добре в училище, за разлика от тези, които пропускат закуската.

Вода: придобиването на навик да се пие вода през този период от развитието на организма, допринася за по-нататъшното консумиране на достатъчно количество вода.

Хранене от 18 до 30 години:

Фолиева киселина - тялото използва фолиева киселина за производството на здрави нови клетки. Най-добри източници на фолиева киселина са черен дроб, листни зеленчуци, бобови растения и други семена.

Ядене на яйца

Антиоксидантни хранителни вещества - освен че поддържат организмът здрав и млад, също така укрепват имунитета, повишават енергийните нива. Може да си ги набавите като консумирате диня, домати, грейпфрут, кайсии, манго, моркови, вишна, череша и грозде.

Хранене от 30 до 50 години:

Фибри - с напредването на възрастта се увеличава и риска от рак. Тук е много важно да се консумират нахут, леща, червен боб, пълнозърнест и многозърнест хляб, нерафинирани зърнени храни като тестени изделия и кафяв ориз, орехи, бадеми, семена, пресни и сушени плодове, зеленчуци, зърнени закуски.

Омега-3 - допринася за производството на енергия. Хранителна програма, богата на омега-3, премахва умората, повишава функциите на възприемане, помага при висока кръвна захар и кръвно налягане, ревматизъм, мигрена и кожни проблеми. Омега -3 се съдържа в мазните риби, орехи, бадеми, боб, соя, нахут, зелени листни зеленчуци.

Хранене 50 +

Отслабените кости имат нужда от калций. Поради това трябва всеки ден да се пие по 2-3 чаши прясно мляко или кисело мляко. Цинк- за косопад, кожата, костите, заздравяването на рани е необходимо цинк. Съдържа се в морските дарове, бадеми, орехи, яйца.

За намаляване на риска от болестта на Алцхаймер е нужен витамин D. Това може да стане като се излага на слънце 15-30 минути или се приема достатъчно количество мазна риба.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари