Най-вредните полезни храни

Спанак

Всеки от нас има най-обща представа кои храни са вредни, причиняват болести или съсипват настроението ни и кои са онези хранителни продукти, които са в състояние да ни направят столетници. И най-обикновените хранителни продукти крият риск за здравето, свързан с различни инфекции. Тази причина кара санитарните власти в Америка редовно да изготвят Топ 10 на храните, които неочаквано крият рискове за здравето на човек.

Маруля, салата, зеле и спанак

Макар и изключително полезни, зеленолистните зеленчуци смайващо се оказват коварни. Спанакът може да е преносител на опасна бактерия, която се развива в дебелото черво, но вирее в подпочвените води, затова не само трябва добре да се измива, а и да се кипва във вряла вода. Марулята и зелето могат да се заразят със салмонела от замърсени води.

Яйца

Яйца

Все пак най-често заразяването със салмонела става от яйцата, затова задължително ги варете поне 10 минути. Никога не трябва да се консумират сурови яйца под каквато и да е форма.

Салмонела може да се прихване дори от картофи или ястия с картофи, майонеза, приготвена от яйца или от други сурови зеленчуци. Салмонелата е свързана с 30 на сто от хранителните отравяния, причинени от картофи. Те могат да пренесат бактерията листерия, опасна най-много за малки деца.

Сладолед

Салмонела може да се прехване и от сладолед. Ако леденото изкушение е заразено с яйчен или млечен прах. Рискови са също така и зрели сирена (бри, камамбер), ако са лошо произведени и съхранени. Те се превръщат развъдник на десетки опасни за стомаха и бактерии. Това важи и за доматите, които не се обработват термично. Те трябва много добре да се почистват под течаща вода.

Риба Тон

Риба тон

Риба тон е безспорно една от най-вкусните риби. Тъжната новина е, че тя съдържа токсин, който може да предизвика тежки алергии и който не изчезва при термична обработка.

Стриди

Стридите са един от любимите деликатеси на много хора. Те обаче са сред най-патогенните храни и могат да предизвикат тежки чревни инфекции, ако не се съхраняват правилно.

Специалистите от Америка припомнят, че плодовете и по-специално ягодите, къпините и малините трябва да се мият много добре преди да се ядат, защото може да са минали през ръцете на болни берачи или пък да са съхранявани дори и за кратко на нехигиенични места.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3.4
Общо 9 гласували
5 2
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Димитър
Димитър
12.03.2017 15:41
Единственото нещо за което може да навреди спанака ,е че при някои хора се наблюдава засилена секреция на стомашни киселини.Говоря от опит.
1
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:54
изцяло съм несъгласна с тази статия и ако беше истина какво тогава да ядем за да се храним здравословно?
3
3
майстор
майстор
28.03.2016 14:36
Напълно съгласен със су-шефа, май само ние готвачите ги знаем тия неща. Лошото е когато някой "познавач" се опитва да убеди другите че знае повече.
2
0
Мария
Мария
31.01.2016 20:48
простотии
2
2
sous chef
sous chef
19.07.2015 11:11
Моля ви готвач.бг, уж сте компетентни, а пишете глупости до безумие. Статията ви е пълен смях, много несвързаност във всеки параграф. Ще знаете, че салмонелата по яйцата, съществува само и единствено върху черупката, тоест вътре в яйцето няма как да има, освен ако не е снесено от агонираща кокошка. Рибата тон, сладоледа, и всичко общо взето е нормално ако не се спазят правилата за съхранение и обработка, е нормално да се получат проблеми... Само търсете на хората вниманието, със евтина нископосана сензация, добре че повечето са глупави, та ви следят сайта...
7
3
ердо
ердо
11.05.2015 11:42
А кои са "най-полезните" вредни цигари?
6
0
ani
ani
08.04.2015 00:44
Ohhhh i kakvo she yadem mesoto vredno salatite sishto zelenchusi riba plodove hlyb i toi vreden tazi vecher chetoh 3 statii sis 'hrani vredno za vasheto zdrave'i sega umiram ot glad
1
2
мими
мими
31.03.2015 18:29
за ваше сведение в България всички пилета задължително се ваксинират за салмонела
0
3
остей са ти
остей са ти
09.09.2014 14:53
а бе направо нищо да не ядем..
4
2
truth
truth
10.09.2013 09:56
Не се връзвайте на тези глупости. На 3000 яйца да има и 1 заразено със салмонела е често. Ям доста сурови яйца, а като ги варя е доста под 10 мин, а пък досега не съм се заразил. Сладоледа изобщо не е полезна храна (пълен със захар и овкусители), тъй че няма какво да се коментира за него."Токсинът" в рибата тон и практически всяка риба е живакът.В този вид има просто много.В месото от акула също има много.

п.п. Статията може би трябва да се казва "Как може да се заразите със салмонела", защото на автора явно много му харесва да изтъква, че тази болест едва ли не дебне от всяка храна.
15
1