Как да направим запръжка на боб?

Как да направим запръжка на боб?
Снимка:Krassi11

Бобът е зеленчук от семейството на варивата. Той е много често използван за направата на български традиционни ястия. Едно от най-популярните български ястия е боб чорбата.

За нейната направа е необходимо бобените зърна да се сварят и да се добавят зеленчуци като домат, морков, пипер, лук и много подправки. За уникалния вкус на чорбата, с която България е популярна по целия свят, е необходима запръжка.

Запръжката за бобът се прави изключително лесно, но въпреки това тя има своите тънкости. За направата й са необходими олио, брашно, червен пипер и част от бульона, в който се е варил бобът.

В друг съд запържете 1 или 2 с.л. брашно в олио до получаването на златист цвят, като внимавате да не прегорите брашното, след което поръсете с червения пипер, разбъркайте до пълното хомогенизиране и добавете 3-4 с.л. бульон от чорбата. Получената смес прибавете към боб чорбата, след като сте я разбъркали, и оставете на котлона до поври още 5-6 минути.

След добавянето на запръжката към боба, чорбата става малко по-гъста и много по-вкусна. А за да бъде още по- ароматна по желание може да добавите и ситно нарязан джоджен.

Източник: gotvach.bg

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари