Класическа рецепта за вкусни кюфтета от тиквички

09/06/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaНовак
"Като малката черна рокля - класиката винаги ще е на мода "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции23
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо17 765
  • Преглеждания за месеца103
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • За кюфтетата
  • тиквички - 5 бр.,
  • сирене - 150 гр., твърдо саламурено
  • кашкавал - 80 г
  • яйца - 3 бр.
  • галета - 1 к.ч.
  • копър - 1/2 връзка, пресен
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л., прясно смлян
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
  • За млечния сос
  • цедено кисело мляко - 450 г
  • чесън - 3 скилидки чесън
  • копър - нарязан пресен
  • семена от резене - 1 - 2 щипки, по желание
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и ги обелваме. Ако са домашни, настъргваме с кората. За да ги отцедим от водата по-лесно, следвам следната тактика.
Работя върху памучна кърпа. Настъргвам тиквичките директно върху нея.
След това прегъвам краищата и я навивам, като изцеждам водата, отделила се от зеленчука. Кърпата чудесно попива влагата и става по-бързо.

Развивам кърпата и изсипвам рендосаните тиквички в купа.

Към тях прибавям настърганите сирене и кашкавал, нарязания на ситно копър, подправките и галетата.

На яйцата отделям жълтъците от белтъците. Жълтъците прибавям към сместа, а белтъците разбивам на сняг и оставям в отделен съд.

Смесваме добре всички компоненти и оформяме кюфтетата. Текстурата не трябва да лепне по пръстите, затова, ако се налага, добавете още галета. Колкото по-суха е сместа, толкова по-малко мазнина ще поемат кюфтетата при пържене.

Приготвяме си две чинии за потапяне на кюфтетата при пържене - с галета и белтъци, и една, постлана с домакинска хартия.

Овалваме тиквените кюфтета първо в галетата, после в разбитите белтъци и отново в галетата.

Пържим в сгорещена мазнина от двете страни до до получаването на приятен лек златист загар, като внимаваме да не препържваме.

За млечния сос запичаме леко семената от резенето, които ще подсилят аромата на млечно-чесновия сос. Поставяме ги още топли в хаванче и стриваме на ситно. Прибавяме сол и скилидките чесън. Добавяме изцеденото кисело мляко и ситно нарязания пресен копър.

Кюфтетата от тиквички сервираме както топли, така и като студено предястие, гарнирани с млечно-чесновия сос.

Съвет: Това, което харесвам в тази рецепта, е, че кюфтетата си приличат по форма на такива, а не с нехарактерна за кюфтета извънземна форма, излята от лъжица и напоени с мазнина.

В повечето случаи ги приготвям със сирене, но ако това не е вашият вкус, то съвсем спокойно можете да го изключите или промените с други съставки- извара, сварени картофи, пармезан и други.[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 10 гласували
5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: