Домашно кокосово мляко стъпка по стъпка

16/05/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaНовак
"За онези, които обожават аромата на кокос - вижте как се прави домашно кокосово мляко стъпка по стъпка "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции1
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо206
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • кокосов орех - 1 бр., месестата му част
  • вода - 4 ч.ч., филтрирана
  • подсладител - по желание (мед)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Неговото ухание и вкус напомнят за екзотика. С кремообразната си консистенция то ще е част от вашите здравословни напитки и е
добра причини да го включите в менюто си.

Набавеният кокосов орех трябва да е свеж и добра узрял. Пробивам дупка с помощта на тирбушон. Отделяме кокосовата вода в купичка.

Поставяме го върху твърда повърхност и с чук (с острата му страна) удрям в средата на плода, като го завъртам от всички страни.

След като черупката се разцепи на две части изваждаме месестата ядка.
Обелваме кафявата люспа на ядката с белачка за зеленчуци, за да остане само бялата част.

Нарязваме я на парченца и я поставяме в каната на блендера заедно с водата и сока на ореха.

Миксираме до хомогенност около 6-8 минути.

Прецеждаме течността с тензух, като изцеждаме добре кокосовите стърготини, за да отделим максимално количество мляко от тях.

Съхранявайте кокосовото мляко 2-3 дни в хладилник в плътно затворен стъклен съд. По желание можете да подсладите с мед.

Чудесна добавка за смути, фрапета, сладоледи, десерти и кремове.

Съвет: 2-3 парченца от ядката настържете на ситно ренде. Пълномаслените кокосови стърготини изсушете на стайна температура и приберете в стъклен буркан. Ароматът и вкусовите им качества нямат нищо общо с купешките.

Кокосовото мляко е чудесен заместител на животинското и е подходящо за консумация от хора със здравословни проблеми като алергия към белтъка на кравето мляко или вегани.

То поддържа нивата на кръвната захар. Богато е на витамини от В групата, С и Е.

В кокосовото мляко се съдържа лауринова киселина, известна със своите антибактериални и антивирусни своойства.

Проведени са множество научни изследвания и са установили, че средноверижните мастни киселини, които се съдържат в кокосовото мляко, увеличават енергийния разход и спомагат за повишаване на физическата активност. Лауриновата киселина се усвоява много лесно от организма и се използва от мозъка за енергия, без дори да е необходимо да се преработва в стомашно-чревния тракт от жлъчни киселини, като някои други мазнини.

Кокосовото мляко осигурява на тялото ни множество минерали – манган, магнезий, калий, фосфор, желязо, които са необходими за поддържане на кръвното налягане и сърдечно-съдовата система и предпазват организма от дехидратация и диария.

Консумацията на кокосово мляко може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, подобряване на кръвното налягане и понижаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Източник: Know How To Cook[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: