Свински Джолан по Ловджийски

16/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваНовак
"Разчитайте на ловджиите не само да хванат обяда, но и да го приготвят по най-вкусния начин "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Тotal
  • Порции3
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 445
  • Преглеждания за месеца774
  • Преглеждания за седмицата269
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан измийте и подсушете. Направете прорези по кожата с остър нож, без да срязвате месото, и натъркайте със сол, черен пипер, стрит карамфил, лютия пипер и зеленчуковата подправка. Намажете с част от зехтина и оставете на стайна температура 30-40 минути.

Загрейте фурната до 200 градуса и поставете месото в тавичка. Залейте с 1 пръст вода, сложете дафиновите листа и завийте с алуминиево фолио. Ако ползвате глинен съд/гювеч с капак, поставете капака.

Печете на тази температура 20 минути и намалете на 170 градуса. В случай че използвате глинен гювеч, то пъхнете задължително в студена фурна и печете малко по-дълго - 30 мин на 200 градуса.

След като намалите температурата, оставете да се пече 2 часа и 30 минути така. Може да наглеждате дали нивото на водичката е намаляло и ако трябва, долейте малко. При мен не беше нужно.

След изтичането на това време извадете от фурната и прибавете всички зеленчуци, нарязани на едро, посолени и смесени с доматите и останалия зехтин. Може да объркате в тях и още черен пипер. Долейте малко водичка, без да покривате нацяло зеленчуците и натрошете кубчето бульон.

Ако джоланът е хванал тъмна коричка вече от едната страна, обърнете го от другата и пъхнете отново всичко във фурната, без да покривате.

Увеличете температурата на 200 градуса и печете още 30-40 минути или до пълната готовност на зеленчуците и месото. Когато боднете с вилица в джолана, тя трябва да влиза с лекота и да си личи крехкостта на месото. Също така белег, че е напълно готово, е когато започне видимо да се отделя от кокала.

Налейте виното, обърнете още веднъж джолана и печете още 15-20 минути. Ако загарът е прекалено тъмен, отново поставете фолиото или капака.

Готовото ястие оставете да поизстине леко, оставяйки го покрито, за да се задуши хубаво.

Поднесете топло, поръсено с пресен накъсан магданоз и резени лимон.

Добър апетит.[ подобни рецепти тук ]
Източник: gotvach.bg

Рейтинг

5
Общо 10 гласували
5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: